50 jarig Jubileum

Woonadviescommissie Hilversum

50 jarig Jubileum Woonadviescommissie Hilversum

Woensdag 26 maart 2014

Welkom

Hartelijk welkom namens de leden van de Hilversumse Woonadviescommissie op de viering van het 50 jarig bestaan. Ik ben blij met de grote opkomst. We overtreffen nu al de opkomst bij de gemeenteverkiezingen afgelopen week. Wij zijn daar met ons jubileum voor uitgeweken. Eigenlijk hadden wij ons jubileum een week eerder willen vieren.  Want op 18 maart 1964 werden de vrouwen van de vrouwenadviescommissie voor de woningbouw door toenmalig wethouder, de heer Becker officieel geïnstalleerd, hier in dit schitterende gebouw van architect Dudok.

Een leuk denkspelletje is het volgende: wat herinner je zelf van 50 jaar geleden? Wij zijn in senioor gezelschap, maar misschien gaat het voor sommigen onder ons iets te ver terug in de tijd.  Ik heb 2 voorbeelden. Beginjaren 60 kwam de ‘gastarbeider’, eerst uit Italië, Spanje en Portugal, later uit Turkije en Marokko. Nou, ja u heeft misschien zelf goede voorbeelden om de tijd 50 jaar geleden te typeren. Met de woningbouw ging het in die jaren erg goed. Architect en Stadsbouwmeester Dudok in wiens mooiste creatie wij ons nu bevinden, zag in die jaren (1961-1964) de realisatie van de door hem ontworpen woonwijk Kamrad (rad met tanden) in Hilversum Oost. “Gewone woningen, voor gewone mensen”. Ons gezin woonde aan de Orionlaan en ik heb mij als tien-twaalfjarige jarige met mijn kameraden fantastisch uitgeleefd in deze bouwplaats. Heerlijk klimmen en klauteren op en in gedeeltelijke afgebouwde huizen.

kamrad06

(zie: http://www.tgooi.info/dudok/woningen_kamrad.php)

U bent hier vandaag aanwezig met veel collega’s van de Vac’s en Wac’s uit de regio. Ook zijn er enkele oud-commissieleden. Mensen van huurdersverenigingen, vertegenwoordigers van de Gooische woningcorporaties, onze wethouder, een enkele ambtenaar en misschien (dat hoop ik in elk geval,) een journalist.

Vanmiddag hebben wij een programma waarin de sociale huurwoning zowel onderwerp en lijdend voorwerp is. Om meer te weten te komen over de Sociale Huurwoning bezocht ik alvast op 13 februari in Eemnes de bijeenkomst “Een dak boven je hoofd”, een thema-avond georganiseerd door de PVDA Eemnes, Laren en Blaricum met hoofdgast Jacques Monasch, 2e kamerlid PVDA en woordvoerder Wonen.  Op het podium een handjevol politici en links voor het podium de directeuren van woningcorporaties Gooi en Omstreken en Dudok, een manager van de Alliantie en de voorzitter van Woningbouwvereniging Laren. In de zaal waar het electoraat plaats kon nemen was en bleef het akelig rustig. Ik deelde een tafel  met mijn collega van VAC-Eemnes, maar meer dan 7-8 belangstellenden waren er niet. Dat deed niet af aan de inhoud en de discussie. Er kwamen veel termen en begrippen voorbij die ook hier vanmiddag aan bod kunnen komen zoals: huurharmonisatie, scheef wonen, grondprijzen, gezonde verhouding huur- en koopwoningen (wat die verhouding is, is me niet duidelijk geworden).

De ‘gezonde verhouding’ slaat geloof ik meer op inkomende financiën dan op kwaliteit of aantal, huisvestingsverordening. U kunt nu al nadenken over de lastige en interessante vragen die u graag beantwoord wil krijgen.

Na de presentatie van onze inleiders Wouter Beekers en Riky Bouwman geef ik u graag de microfoon voor uw vragen of opmerkingen. Na de inleiders gaan we pauzeren. Dat doen we in de andere helft van de zaal. U heeft dan volop de gelegenheid om of te netwerken of even bij te komen of allebei. U ziet maar. Omstreeks 15.15 uur ga ik mijn uiterste best doen om iedereen weer aan deze kant van de zaal te krijgen voor een paneldiscussie. Zelf denk ik aan pittige vragen aan de directeur Jaap Overeem van het Landelijke VACpuntwonen. Ik ben benieuwd of wij als vrijwillige Vaccers en Waccer’s wel voldoende zijn opgewassen tegen de alsmaar efficiënter en professioneler ingerichte corporaties, die met minder mensen hetzelfde werk blijven doen. De corporaties kunnen we vragen of zij nog wel tijd en aandacht aan ons kunnen besteden.

Weet u hoeveel woningen Nederland telt? Nederland heeft ca. 7,3 miljoen woningen. Daarvan zijn 2,2 miljoen Sociale Huurwoningen. Daarvan staan er ongeveer 500.000 in Noord-Holland. In Hilversum zijn ongeveer 40.000 woningen. 45% koopwoningen en 55% huurwoningen. Dat zijn er ruim 20.000 en daarvan zijn 13.500 sociale huurwoningen.

Wij van de Woonadviescommissie Hilversum wensen u een gezellige en interessante middag. Wij danken de commissieleden die ons voorgingen en de gemeente Hilversum, dat zij ons vandaag zo’n leuk feestje hebben mogelijk gemaakt.  Maar nu graag uw aandacht voor onze (vertrekkende) wethouder Dhr. Rensen, die ik graag wil danken voor de goede samenwerking.

 

Peter van der Ploeg

Voorzitter

Stichting Woon Advies Commissie Hilversum